Εγχειρίδιο για την επίσκεψη σε οφθαλμίατρο ατόμων με επικοινωνιακές διαταραχές

 

 

Ο οδηγός αυτός δημιουργήθηκε από το Παιδοοφθαλμολογικό Ελλάδος και το ΜΑΚΑΤΟΝ ΕΛΛΑΣ για να βοηθήσει το παιδί με επικοινωνιακές δυσκολίες, κώφωση ή βαρηκοΐα να κατανοήσει καλύτερα τα βήματα της κλινικής εξέτασης στο οφθαλμιατρείο και να νιώσει ασφάλεια σε κάθε βήμα της εξέτασής του.

Αρχικά περιγράφεται η διαδικασία και ο σκοπός της επίσκεψης , στην συνέχεια παρουσιάζονται οι πιο συνηθισμένες ιατρικές εξετάσεις και στο τέλος οι πιθανές συστάσεις του οφθαλμιάτρου για
συζήτηση με το παιδί, καλύτερη κατανόηση και συνεργασία στην εφαρμογή τους.

Η οπτικοποίηση της πληροφόρησης με την χρήση φωτογραφιών, συμβόλων, νοημάτων και γραπτών προτάσεων υποστηρίζει την κατανόηση και την καθιστά προσβάσιμη για τα παιδιά με επικοινωνιακές δυσκολίες. Η απόδοση των προτάσεων έγινε στο απλό επίπεδο χρησιμοποιώντας κυρίως σύμβολα για τις έννοιες –κλειδιά, αλλά όχι για τα γραμματικά στοιχεία της πρότασης.
Όλες οι απαραίτητες έννοιες υπάρχουν και σε βίντεο με τα αντίστοιχα νοήματα, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην ενημέρωση των παιδιών στην σχετική με την εξέταση επικοινωνία μαζί τους από τους γονείς / φροντιστές / εκπαιδευτικούς / θεραπευτές.

Απευθύνεται τόσο σε παιδιά που είναι εξοικειωμένα ή έχουν διδαχθεί τα νοήματα και τα σύμβολα ΜΑΚΑΤΟΝ αλλά ακόμα και σε όσα παιδιά θα μπορέσουν, μέσα από την οπτικοποίηση και απλούστευση της πληροφόρησης του οδηγού, να προετοιμαστούν καλύτερα για αυτή την σημαντική για την υγεία τους διαδικασία.

Περισσότερες πληροφορίες για το γλωσσικό πρόγραμμα ΜΑΚΑΤΟΝ μπορεί να βρει ο αναγνώστης από την ιστοσελίδα του ΜΑΚΑΤΟΝ ΕΛΛΑΣ (www.makatonhellas.gr) από όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν και ηλεκτρονική λήψη του εγχειριδίου.

Για την δημιουργία του εγχειριδίου εργάστηκαν εκπαιδευτές του ΜΑΚΑΤΟΝ ΕΛΛΑΣ, συνεργάτες του Ινστιτούτου Έρευνας και Εκπαίδευσης Λογοθεραπείας (Ι.Ε.Ε.Λ.), παιδοοφθαλμίατροι, κλινικοί οπτομέτρες και ειδικοί marketing από το Παιδοοφθαμολογικό Ελλάδας.

Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά που συμμετείχαν για την υλοποίηση του Οδηγού, το ΜΑΚΑΤΟΝ Charity για την ανατροφοδότηση στον σχεδιασμό συμβόλων καθώς και το προσωπικό και τους εξυπηρετούμενους στο Ι.Π.Α.Π. «Η Θεοτόκος» για τη συμμετοχή τους στη δοκιμαστική ανάγνωση για την κατανόηση των προτάσεων συμβόλων.

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη συμβολή τους όσους βοήθησαν για την δημιουργία του εγχειριδίου.

 

Ομάδα Εργασίας ΜΑΚΑΤΟΝ

Σοφία Κουκουβίνου
Σχολική Ψυχολόγος MSc. Υ.ΠΑΙ.Θ.
Senior Περιφερειακή Εκπαιδεύτρια ΜΑΚΑΤΟΝ

Παρή Μεράβογλου
Λογοθεραπεύτρια, MSc. Ι.Π.Α.Π. «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ»
Περιφερειακή Εκπαιδεύτρια ΜΑΚΑΤΟΝ

Πάρης Μανίκας
Εκπαιδευτικός ΠΕ70
Ειδικό Σχολείο Κωφών – Βαρήκοων Πεύκης

Βίκη Ευαγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός Υ.ΠΑΙ.Θ.
Τοπική Εκπαιδεύτρια ΜΑΚΑΤΟΝ

Ηλίας Σασματζόγλου
MSc. Λογοθεραπευτής Ι.Ε.Ε.Λ.
Τοπικός Εκπαιδευτής ΜΑΚΑΤΟΝ

 

Ομάδα Εργασίας ΠΑΙΔΟΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κοζέης Νικόλαος
Παιδοοφθαλμίατρος

Τριανταφυλλά Μάγδα
Παιδοοφθαλμίατρος

Τσενίκογλου Χριστίνα
Παιδοοφθαλμίατρος

Χαραλαμπίδης Δημήτρης
Κλινικός Οπτομέτρης

Μέρμηγκα Σοφία
Marketing

 

Σχεδιασμός Εξωφύλλου – Σελιδοποίηση

Δουκάκη Άννα-Μαρίνα
Σπουδάστρια Γραφιστικής Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ 360

Η σχεδίαση και υλοποίηση του εντύπου έγινε από τους σπουδαστές του τομέα Γραφιστικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Θεσσαλονίκης.

Εύφημη Μνεία δόθηκε και στους παρακάτω σπουδαστές:

  • Ανδρεάκη Γαρυφαλιά
  • Σιδηράτου Όλγα
  • Ελευθεριάδου Κατερίνα
  • Μπουναρέλη Χρυσούλα